Català    

    Castellà

.    inici

mail

Segueix-nos: 

Notícia

SMI: no oblidem a les persones amb discapacitat intel·lectual
11/02/2020 17:02:21 , BarcelonaL'alça del salari mínim ha d'anar acompanyada d'un reforç de les ajudes que permeti mantenir l'ocupació d'aquests treballadors.

l

Pujar el salari mínim interprofessional (SMI) era, i és, una qüestió de justícia social en un context de desigualtats socials, però també una necessitat per promoure un model de creixement econòmic basat en la creació de béns i serveis de més valor afegit, o sigui, més productiu, i no fonamentalment impulsat per la intensitat d'una ocupació poc qualificat.

Però també és cert que Espanya té un alt nivell d'atur encara, tot i l'intens creixement de l'ocupació d'aquests últims anys, i tot apunta que la desocupació estructural que sembla tenir

'economia espanyola és un greu problema molt vinculat a algunes debilitats de l'aparell productiu i dels nivells formatius de la població; un atur que castiga especialment a les persones amb menor nivell de qualificació i als joves. Tot això aconsella prudència en els pròxims increments de l'SMI si no volem afectar la creació d'ocupació. Així ha estat en el recent acord entre els interlocutors socials i la recentment nomenada ministra de Treball. Si l'increment de l'22,3% de 2019 va ser històric, el creixement de l'SMI per a aquest 2020 de l'5,5% ha estat més d'acord amb les possibilitats de l'economia i el mercat de treball. L'anunci, a més, de la creació d'una comissió d'experts per orientar la política en matèria de SMI és adequada.

Ara bé, les organitzacions socials que treballem en l'atenció i suport a les persones amb discapacitat intel·lectual durant tot el seu cicle vital i que hem apostat durant dècades per la creació d'ocupació per a aquest col·lectiu des de la convicció que un treball digne i decent promou la autonomia de les persones, facilita la vida en societat i atorga reconeixement, hem d'alçar la nostra veu. Advertim des de fa temps que els increments de l'SMI, que són benvinguts, necessiten, accessòriament, anar acompanyats d'un reforç substancial de les ajudes per al manteniment de l'ocupació de les persones amb discapacitat amb especials dificultats d'inserció en l'ocupació (persones afectades per un grau de discapacitat reconegut igual o superior a l'33% per a les persones amb paràlisi cerebral, les persones amb malaltia mental o les persones amb discapacitat intel·lectual o a l'65% per a les persones amb discapacitat física o sensorial), que treballen en els Centres Especials de Treball (CET). Els CETs són empreses l'objectiu principal és el de proporcionar als treballadors amb discapacitat la realització d'un treball productiu i remunerat, adequat a les seves característiques personals i que faciliti la integració laboral d'aquests en el mercat ordinari de treball. Si no és així es posaran en risc milers de lloc de treball.

L'increment de l'SMI en 2019 va ser un dur cop per als CET que donen feina a persones amb intenses dificultats i escassa productivitat, per tant, amb nul·la capacitat de repercutir en els seus preus els increments salarials. En 2019, i fruit de la pressió de el sector de la discapacitat, es van incrementar tímidament les ajudes salarials per al manteniment de l'ocupació en els CET. Per 2020 aquests ajuts salarials a l'anomenat ocupació protegida han d'incrementar-se de manera significativa fins arribar a assolir, per als supòsits de persones amb més necessitats, com a mínim una quantia equivalent a l'61% el SMI. I, d'altra banda, els ajuts per a la contractació de persones amb discapacitat a l'empresa ordinària deuen adequar-se a aquests increments de l'SMI si vol mantenir el mateix nivell de subvenció que existia abans d'aquests increments.

I és que per a les persones amb discapacitat intel·lectual, i també per a les persones amb trastorns mentals severs, tenir una feina continua sent una excepció. Les taxes d'activitat (31,2%), ocupació (19,5%) i atur (37,5%) d'aquest col·lectiu expressen, amb tota cruesa, la discriminació que suposa viure amb discapacitat. L'accés a l'ocupació, per la via de l'empresa ordinària o per la via dels CET, necessitarà el compromís de tots o per contra es va a destruir teixit social i empresarial i milers de llocs de treball

Apel·lem doncs a el Govern a activar les mesures necessàries per a garantir la continuïtat en l'ocupació de les persones amb discapacitat intel·lectual i reclamem als interlocutors socials i als el Govern que en les futures decisions en matèria de SMI es tingui en compte la realitat de la discapacitat.

 

Carles Campuzano, Director de Dincat

Artícle publicat a Cinco DíasTags: discapacitat,Centre Especial de Treball,discapacitats,CET,

Compartir:


Tornar al llistat de notícies
Introduïr Comentari:  
     
 
Alias:  
Comentari:
 
He llegit i accepto les condicions d'ús.
 
 
     
  Comentaris:  
   
  No hi ha comentaris.  
     
     
     

Qui som


Serveis


Comunicació


     
 

Avís legal

Contacte

Faq

Mapa Web