Català    

    Castellà

.    inici

mail

Segueix-nos: 

Notícia

Del teatre social al teatre professional a Femarec
28/05/2019 17:53:32 , BarcelonaQuan parlem de teatre social, a què ens referim? El teatre social és un gènere que contribueix a la visibilització, reflexió i resolució de conflictes socials, interpersonals i amb col·lectius amb risc d’exclusió.

Els orígens: Grup de Teatre Social

La companyia Pot Teatre de Femarec té els seus orígens en el Grup de Teatre Social, un projecte que es va iniciar amb l'objectiu de crear un nou espai d'aprenentatge i experimentació pels treballadors i treballadores del Centre Especial de Treball amb discapacitat psíquica i/o trastorn mental. Aquest espai pretenia generar nous coneixements i aptituds tant a nivell psicomotriu com creatiu i de sensibilitat artística, que complementessin la seva ocupació laboral diària amb una activitat de caire cultural i lúdic amb evidents efectes terapèutics i formatius que esdevenien molt positius de cara a potenciar la seva autonomia i autoestima personal.  

Al mateix temps, i com a conseqüència dels sorprenents resultats creatius aconseguits, el grup de Teatre Social es va anar perfilant com un eficaç mitjà de difusió, envers la societat, tant del considerable potencial artístic i creatiu d'aquest col·lectiu de persones, com de valors pedagògics que se’n desprenen com la solidaritat, la tolerància i el respecte per la diversitat.

El resultat: la companyia Pot Teatre

Amb el pas dels anys, el que va néixer com una eina terapèutica de teatre social, ha esdevingut la companyia Pot Teatre, que ha aconseguit fer del teatre la professió amb la que actors i actrius amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever es guanyen la vida, assolint una gran fita per a la seva plena inclusió al món laboral. I aquesta és gran fita del sector: aconseguir que el teatre social esdevingui teatre professional, evitar que el teatre inclusiu sigui exclusiu en si mateix.

Les actrius i els actors parlen

En un reportatge emès a El Matí de Catalunya Ràdio, les actrius de Pot Teatre parlen d’allò que els fa sentir el teatre: “Perdre la por, la timidesa, relacionar-me amb la gent. És com fer teràpia”, explica la Marga. “Ajuda a desconnectar de la malaltia”, afegeix l’Albert. Per a l’Ariadna, gràcies al teatre supera “reptes que per altre gent són tonteries” i “com que sempre hi ha alguna cosa que es pot millorar amb el teatre, mai acabes d’aprendre”.

La mostra que Pot Teatre és ja professional és el fet que afirma el seu director, Albert Gràcia, quan explica tot allò que mouen les funcions de Pot Teatre a l’interior de l’espectador, sàpiga o no què va a veure. “Si la gent veu la bona feina, s’ha de recol·locar perquè no s’ho esperen”, sosté l’Ariadna. I és que, com bé diu l’Albert Férriz, “La discapacitat la tenim però no la demostrem”.Tags: malaltia mental,discapacitat,salut mental,Teatre,discapacitats,

Compartir:


Tornar al llistat de notícies
Introduïr Comentari:  
     
 
Alias:  
Comentari:
 
He llegit i accepto les condicions d'ús.
 
 
     
  Comentaris:  
   
  No hi ha comentaris.  
     
     
     

Qui som


Serveis


Comunicació


     
 

Avís legal

Contacte

Faq

Mapa Web