Català    

    Castellà

.    inici

mail

Segueix-nos: 

Notícia

Els Trastorns de Salut Mental des del punt de vista de l’art del còmic
16/11/2018 12:38:33 , BarcelonaEls trastorns de salut mental resulten, moltes vegades, grans desconeguts per tots aquells qui no conviuen amb aquesta realitat. És habitual tenir idees preconcebudes al respecte o no saber com relacionar-nos amb aquelles persones que en pateixen. Per combatre molts d’aquests prejudicis i tabús, diversos il·lustradors han publicat en els últims anys còmics amb vocació de teràpia o simplement per desmitificar, sensibilitzar o retratar aquesta realitat.

 

La malaltia com a protagonista

Malalties de tot tipus són tractades en aquests còmics: la bipolaritat, l’Alzheimer o les malalties neurodegeneratives, entre d’altres, en són un exemple. A través dels seus grafismes, amb recursos com les metàfores visuals, il·lustren el patiment interior dels qui les sofreixen. Inés González, autora del llibre Imágenes de la enfermedad en el cómic actual, afirma que els còmics poden fer visible allò que es troba ocult. Poden fer-nos comprendre, gràcies a l’eficiència comunicativa de les imatges, allò que només experimenta qui les viu.

Cara o cruz. Conviviendo con un transtorno mental, de Lou Lubie; Diagnósticos, de Diego Agrimbau i Lucas Varela o Más allá del mito, publicat per l’Associació Madrilenya d’Amics i Familiars de Persones amb Esquizofrència (Amafe), són alguns dels títols que ajuden a fer visible aquesta realitat.

En diversos casos, com el de Lou Lubie, el llibre recull una part autobiogràfica, amb experiències que ha viscut la pròpia autora. En el cas d’Amafe, l’associació s’ha basat en el testimoni real de tres persones que conviuen amb l’Alzheimer amb l’objectiu de lluitar contra el seu fort estigma social. Per últim, a Diagnósticos, s’hi expliquen sis històries amb diferents malalties com a protagonistes en cada una d’elles: agnòsia, claustrofòbia, sinestèsia, afàsia, akinetopsia i prosapognosia.

La missió d’aquests còmics és abordar els trastorns mentals amb sensibilitat, fidelitat, i alguns inclús amb un punt d’humor. Aquesta és una tasca especialment necessària per a apropar la malaltia a la societat.

 

Còmic i Salut Mental a Sant Joan de Déu

En aquesta línia, el passat 10 d’octubre, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu va acollir la jornada “Còmic i Salut Mental”, iniciativa de Torrents d’Art, amb diverses activitats com exposicions d’obres i vinyetes, un taller de còmic col·lectiu participatiu o un debat sobre el tema.

 

El Centre de Dia de Salut Mental de Femarec

A Femarec, treballem des de fa més de 25 anys per a la inclusió social i laboral d’aquelles persones que pateixen discapacitat intel·lectual i/o Transtorns Mentals Severs. El nostre Centre de Dia de Salut Mental els presta assistència en diversos àmbits a través del Programa Individual de Rehabilitació (PIR), que avarca activitats, intervenció comunitària i atenció a les famílies.

 Tags: salut mental,Centre de Dia,malaltia mental,

Compartir:


Tornar al llistat de notícies
Introduïr Comentari:  
     
 
Alias:  
Comentari:
 
He llegit i accepto les condicions d'ús.
 
 
     
  Comentaris:  
   
  No hi ha comentaris.  
     
     
     

Qui som


Serveis


Comunicació


     
 

Avís legal

Contacte

Faq

Mapa Web