Català    

    Castellà

.    inici

mail

Segueix-nos: 

Notícia

Per què el 8 de març celebrem el Dia de la Dona?
08/03/2019 10:03:04 , BarcelonaL’any 1975, l’ONU va declarar el 8 de març com el dia Internacional de la Dona. Aquest és un dia per a la reivindicació de la igualtat femenina. Però, quin és el seu origen? Per què aquest dia?

 

Una ullada als orígens del Dia de la Dona

Si ens remuntem al 8 de març de l’any 1857, en plena revolució industrial, un grup de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York per protestar per les seves miserables condicions laborals. Aquesta va esdevenir una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets i va obrir precedent als següents moviments que el van prendre com a referència.

 

Si avancem uns quants anys més, el 25 de març de 1911, es va produir un dels desastres industrials més mortífers de la història de Nova York. Un incendi, provocat per una burilla en un contenidor de la fàbrica de camises de Shirtwaist, que va acabar amb la mort de 123 dones i 23 homes, la majoria immigrants d’entre 14 i 23 anys. Aquest fet va revelar les precàries condicions en què treballaven les dones i va propiciar la introducció de noves normes de seguretat i salut laboral als Estats Units. Aquella desgràcia va generar grans mobilitzacions.

 

Els precedents són diversos. El febrer 1909, Nova York va acollir la “vaga de les camiseres”, on milers de dones van sortir al carrer per reivindicar la millora del seus salaris, la reducció de la jornada laboral i el dret a vot. A Europa, durant la 2a Conferència Internacional de Dones Socialistes, celebrada a Copenhaguen el 1910, es va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora per reivindicar el sufragi femení, l’ocupació de càrrecs públics, el dret de treball i de formació professional i la no-discriminació laboral. Tot i que no es va decidir quin dia exacte, el mes de març va quedar marcat al calendari. A partir de l’any següent, Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa van celebrar per primer cop el Dia de la Dona amb mítings on hi van assistir més d’un milió de persones, la majoria dones.

Durant els anys posteriors, la celebració  es va començar a estendre per d’altres països.

 

Femarec amb la integració social i laboral de les dones

Amb els anys, les reivindicacions s’han anat adaptant als nous temps i a les fites conquerides, de manera que l’inicialment Dia de la Dona Treballadora avui ha passat a anomenar-se el Dia de la Dona. Un dia per celebrar-nos com a dones, reclamar la igualtat de drets que ens pertany i denunciar la intolerable xacra social que representen les esgarrifoses xifres de violència que patim. No obstant, tot i els avenços, encara queda molt camí per recórrer. És per això que des de Femarec treballem programes d’integració social i laboral, com Dona’t, adreçat a les dones en situació de violència masclista, o el Programa de mesures actives d’inserció per a persones destinatàries de la Renda Garantida d’Inserció (MARMI), adreçat a dones, entre d’altre col·lectius, i, especialment, a aquelles que pateixen violència de gènere.Tags: ocupació,integració laboral,pobresa,RMI,orientació,

Compartir:


Tornar al llistat de notícies
Introduïr Comentari:  
     
 
Alias:  
Comentari:
 
He llegit i accepto les condicions d'ús.
 
 
     
  Comentaris:  
   
  No hi ha comentaris.  
     
     
     

Qui som


Serveis


Comunicació


     
 

Avís legal

Contacte

Faq

Mapa Web